Together in the rain, Antwerp Noorderterras (Photo JGrandgagnage)
Nuttige tips voor de straatfotograaf
Iedere straatfotograaf heeft zo zijn eigen stijl, maar in wat je de klassieke straatfotografie kan noemen, zijn er toch een aantal handige tips, do's en don'ts waar je het beste rekening mee houdt.
Verken van tevoren je locaties
Noteer tijdens een wandeling in de stad waar goede locaties zijn om je onopvallend op te stellen. Te denken valt aan portalen, inhammen, trappen, ingangen en uitgangen, enzovoort. Als je zelf controle wil over de scherptediepte kun je die ook al van tevoren instellen (wat men 'zonefocussen' noemt).
Het benaderen van je onderwerp
Het dicht benaderen van vreemde mensen om een foto te nemen vergt moed. Het beste is om niet te heimelijk te werken, en als je toch 'betrapt' wordt, vriendelijk te glimlachen of een praatje te maken. Gedraag je zeker niet als een schuldige bange haas.
Een andere strategie is werken in 'stealth mode' door een stille, kleine en onopvallende camera te gebruiken, en toe te slaan wanneer je 'onderwerp' even wegkijkt of afgeleid is. De meeste straatfotografen werken overigens met de 'silent mode' van de camera, zodat die geen storende geluiden maakt bij het afdrukken.
Een vaak toegepaste truc is doen alsof je iets fotografeert in de omgeving van een persoon en na het nemen van een foto in de richting blijft kijken van dat 'fake' onderwerp.
Een andere steelse manier van fotograferen op straat is het 'schieten vanuit de heup'. Het toestel hangt naast je heup en je drukt ongemerkt af in de richting van je onderwerp. Sommigen worden er heel handig in, maar het blijft een lucky shot. Wat meer high tech is het met een app verbinden van je smartphone en fototoestel. Laat je camera op je buik hangen en kijk op het schermpje van je smartphone. Ook afdrukken doe je met de app op je smartphone. Niemand zal wat in de gaten hebben, want je bent gewoon een van de velen die met zijn smartphone bezig is. Ook een prima strategie overigens om vanop een terrasje, met je camera naast je pils op tafel te fotograferen.
Wie niet wil opvallen, kiest beter drukke locaties uit zoals winkelstraten, stadions of metro's, waar mensen gewoonlijk te veel afgeleid zijn om je op te merken.
Nog minder heroïsch is te werk gaan als een sluipschutter en vanop grote afstand met een joekel van een telelens de mensen fotograferen. Dit levert overigens zelden een goede straatfoto op, omdat lichtsterke telelenzen een te kleine scherptediepte hebben, waardoor het hoofdonderwerp geïsoleerd wordt van zijn omgeving.
Het gebruikmaken van de 'burst mode' van de camera
Wie zijn kansen wil vergroten op een foto die op het juiste ogenblik (le moment décisif) is genomen, kan de burst modus activeren. Daardoor worden op enkele seconden verschillende foto's kort na elkaar genomen.
Op zoek naar een eigen stijl
Na een tijdje zul je graag gaan experimenteren en wat buiten de lijntjes willen kleuren van de klassieke straatfotografie. Speel met de compositie (tijdens het nemen van de foto of achteraf in de nabewerking met beeldbewerkingssoftware zoals Lightroom en Photoshop). Zoek sterke contrasten, experimenteer met verschillende standpunten enzovoort.
Probeer ook je eigen werk kritisch te bekijken. Van elke 100 kiekjes die je nam, zullen er in het begin misschien maar 2 of 3 sterke straatfotos overblijven. Dat is normaal.